Den legendariske affärsmannen och racerföraren Erik Berger fyller 75 år den 18 juli. Han kommer att ha öppet hus i affären med kaffe och tårta. Men han vill inte ha några blommor eller presenter. –”Det är bättre att folk sätter in pengarna på Magdalenas Fond istället”, säger Erik. –”Jag kan ju inte säga blankt nej till presenter, eftersom jag lever på att sälja sådant”, fyller Erik på.
Erik föddes den 18 juli 1925. Hans far var plåtslagare och han startade sitt plåtslageri mitt emot nuvarande Dalslänningen 1903. 1915 började han även försäljning av diverse husgeråd. 1920 byggdes en kombinerad plåtverkstad och affär på Storgatan, där det ligger än i dag. Affären hette ”Bergers Plåtslageriaffär”. 1925 byggdes affären ut.
Erik började tidigt som springpojke och även i plåtslageriet. Han gick ur grundskolan och ett år i realskolan, mer blev det inte då Erik var ett riktigt busfrö och han kom inte alltid överens med lärare och rektor. 1941 förändrades Eriks liv över en natt. Hans pappa dog hastigt i cancer och blott 16-årige Erik stod ensam att ta hand om affären. Han mognade snabbt med uppgiften och växte in i rollen som egen företagare. Plåtslageriet fick säljas. - Som jämförelse motsvarade årsomsättningen på 40-talet vad man säljer i en butik på en förmiddag i dag. ”Allt var annorlunda på den tiden”, minns Erik. Han fick åka tåg till leverantörerna och tigga sig till att få köpa varor att sälja i butiken. Under sina ungdomsår var Erik även en flitig idrottare. Han åkte mycket skidor och sprang orientering.
1946-47 gjorde han lumpen vid A9 i Kristinehamn. Han körde MC-ordinans och tog även busskort. Då grundlades hans motorintresse. Under tiden i lumpen var han tvungen att anställa personal i affären. Det gick knappt runt ekonomiskt. 1947 startade Erik, tillsammans med sin flickvän Maj-Lis, klädbutiken ”Lilla Ateljén”. Där sålde de barnkläder och sytillbehör. Erik hade känt Maj-Lis sedan barnsben och de hade gått i samma klass i skolan. När de var 18år blev de tillsammans och 1953 gifte de sig.
Under 50-talet provade Erik att ha filialer i Dals-Långed och Säffle men det gick inget vidare, varför han lade ned dem. I och med motorintresset från lumpen hade Erik fått en vision att ta över Taxiverksamheten i Bengtsfors och bygga en bensinstation. De som körde Taxi vid den tiden var ”gamla gubbar” som Erik ville köpa ut. Det gick nästan som Erik ville, men till sist var det en som drog sig ur och då tyckte Erik att det kunde kvitta. Men en bensinstation blev det i alla fall. Shell-macken låg mellan den nyligen rivna kiosken ”Ärtan” och nuvarande polisstationen. Erik hade macken i 18 år, till 1976. Då sålde Erik macken och köpte en affär i Säffle istället.
Maj-Lis Lilla Ateljé rullade på till 1960. 1961 föddes Marie och de stod i valet och kvalet att anställa eller lägga ned klädbutiken. De valde att anställa en föreståndare och passade även på att köpa ”Sjöholms Herr och Dam”, som nu blev Herr, Dam, Barn & Sytillbehör. Butiken var belägen i Centralbacken. Anders föddes 1963. Klädbutiken gick bra i fem år. Sedan byggdes Domus och cityläget förändrades. Kunderna hittade inte till butiken längre. Det gick sämre och sämre. De provade att flytta affären till Storgatan 30, men efter ytterligare fem år lades den ned.
Mitten av 60-talet var en hektisk period för Erik. Han hade fått två barn, två butiker och en mack. Han tävlade frenetiskt på alla underlag året runt med bil. Dessutom var han med och planerade och byggde Dalsland Ring och sin egen villa 1966. 1963 lanserade Erik en jultalrik med kyrkmotiv som såldes under många år.
1974 lade Erik hjälmen på hyllan. 1975 byggdes affären ut till dagens bredd. 1976 köpte han en affär i Säffle. 1978 startade han en ny affär i Åmål. 1984 startade han även i Årjäng. Totalt har Erik varit med om 10 st nystarter eller flyttningar av affärer. 1990 byggde de lägenheter ovanpå affären i Bengtsfors, samtidigt som han överlät företaget till sina barn, Marie och Anders. Erik sitter kvar som VD i företaget. Det var en djärv satsning. Ekonomin var på nedgång i Sverige. Affärsytan hade ökat från 250 till 500 kvadratmeter och lokalkostnaden hade ökat med 400 000 kr/år. De var tvungna att öka årsomsättningen med 30 % för att ro allt i land. Det klarade de med råge! De blev årets företag i Bengtsfors kommun 1991. Erik har till dags dato jobbat 61 jular i rad utan frånvaro från butiken.
Erik har även varit aktiv medlem i Rotary i 45 år och 1998 fick han utmärkelsen ”Paul Harrys Fellow”. För tre år sedan gjorde han comeback på racerbanorna igen. Erik är nöjd med sitt liv. Det enda som han egentligen har grämt sig över är att han aldrig lärde sig engelska. Det har inte blivit så många utlandsresor på grund av språkbristen. Han kan dock lite tyska i alla fall. Han har en sommarstuga i Håbol, som han ser som sitt andningshål i livet. Där kan han koppla av utan varken telefon eller ström. Erik håller sig i god form med långa skogspromenader. Han tänker prova på den nya motionstrenden med stavgång.
Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se